neděle 18. července 2021

Papričky

Mám ráda pikantní jídla, takže vždycky, když něco v kuchyni tvořím, svojí porci si ochucuji zvlášť, protože Drahý polovička poulí oči a prská, jen, když to, co mám já na talíři, cítí. Tabasco mám tak na pět, maximálně šest použití a lituji, že ho neprodávají alespoň v litrovém balení. Moje vajíčková pomazánka nebývá žlutá, leč oranžová tabascem a prý se to nedá žrát, byť mně to připadá lehce pikantní. Papričky Jalapeño se mi zdají docela fádní a nechápu, proč ostatní při jejich konzumaci slzí.

Začala jsem se zajímat o stupnice pálivosti papriček a výrobků z nich. Narazila jsem na zkratku SHU, dle které se pálivost těchto produktů určuje. Tak třeba sladká paprika má 0 SHU, což je logické. Mé oblíbené Tabasco a Jalapeño mají kolem 3000 SHU, pepřový sprej má 2 500 000 - 4 500 000 SHU. Přiznávám, že když jsem dostala nepřímý zásah pepřákem, nebylo mi to moc příjemné, ale to se jednalo spíš o oči a nos, než chuť. Prý to nejpálivější - tzv. čistý kapsicin -16 000 000 SHU.

Před týdnem jsem dostala od Drahého polovičky dáreček - dvě malé lahvičky s extraktem jakýchsi pikantních papriček. "To budu mít tak na třikrát", pomyslela jsem si a ochutnala tu slabší s názvem GOD SLAYER FUCKING HOT SAUCE (volně přeloženo Zabiják Bohů -  Kurva pálivá omáčka). Spletla jsem se. Do pěti litrů guláše toho dám tak na malou špičku nože. 

Netuším, v jakém poměru budu používat tu silnější, kterou jsem zatím neměla odvahu otevřít a která se jmenuje stručně a jasně REGRET (Lituj - svého činu)...

Slabší má 6 400 000 SHU a ta silnější 12 000 000 SHU.  

Ale já to dám! Už jen pro vzpomínku na starého dobrého Franka...

Jestli se mi to tedy taky neprožere žaludkem, střevama, židlí a pak podlahou do sklepa...

2 komentáře:

  1. Tak to jsem teda zvědavá, jak ochutnáš tu druhou....já to nemohu, moc nemám pálivé ráda....haha...dáš pak vědět...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Popravdě - já jsem taky zvědavá, jestli ochutnám tu druhou... ale asi jo. :D

      Vymazat