čtvrtek 16. prosince 2021

Vepřo-žebro-chlebo

Předevčírem jsem ulovila u řezníka něco málo vepřových žebírek. Rozhodla jsem se, že je budu pomalit a byla jsem zvědavá na výsledek. Na to, že jsem je takhle dělala prvně, byly výborný, ale příště budou o fous lepší, protože jsem zapomněla na česnek...

Žebírek bylo jen trošku, protože jsem chtěla vyzkoušet, jak na to. 

Připravila jsem si marinádu a strčila jí spolu s žebírky do igelitového pytlíku. Jednak to zabere v lednici míň místa a marináda se dostane k masu líp, než když je to v misce. No a co jsem použila na marinádu?

  • olej
  • sladká paprika
  • uzená paprika
  • granulovaná cibule
  • měl být i granulovaný česnek, na který jsem zapomněla!!!
  • kmín
  • zázvor
  • kurkuma
  • koriandr
  • kari
  • kajenská paprika
  • sůl
  • ždibet polohrubé mouky (protože jsem hladkou neměla...)

Množství všeho přiměřeně. Nejmíň kávová lžička, nejvíc asi tak dvě polévkové. Byly toho tak dvě decky. Všechno jsem prohňácala a nechala to marinovat skoro 24 hodin.

Dneska ráno jsem do hrnce hodila nahrubo nakrájenou cibuli a na ní vykydla obsah pytlíku. 

Zalila jsem to troškou vody (aby žebra nebyla zcela ponořená, ale aby se necmudila nasucho) a nechala jsem to pět hodin pomalit. 

Za nějakou dobu se bytem začala linout velmi příjemná vůně a měla jsem co dělat, abych nenakukovala pod poklici.

Prohrabala jsem svou kořenící syslírnu a připravila si něco jako grilovací omáčku.

Moc jsem se s tím nepárala, protože jsem doma měla originál barbecue omajdu a jen jsem se jí snažila maličko vylepšit. Takže jsem vlastně jen tak trošku origoš upravila. A pochopitelně i tentokrát jsem zapomněla na česnek...

  • barbecue omáčka Jim Beam
  • liquid sauce 
  • hoisin sauce
  • balzamikový ocet
  • sůl 
  • javorový sirup
  • mohl by být česnek, ale má hlava děravá...
 
Když jsem po pěti hodinách žebírka z hrnce vyndala, byla k sežrání. Pochopitelně jsem je před další úpravou ještě ochutnala... Kdybych to prohlásila za hotové, prošlo by to a ostudu bych si neuřízla.

Ale rozhodla jsem se pokračovat. Rozpálila jsem troubu na cca 180°C a žebírka hodila na pekáč a potřela jsem je grilovací omáčkou.

A pak už jen šup do trouby a vydržet 15-20 minut čekat... Tuto dobu jsem vyplnila tím, že zbytek šťávy v hrnci jsem přecedila, maličko zahustila jíškou a vyšla mi z toho krásná omáčička... 

Jen nevím k čemu, protože než k těm žebírkům uvařím přílohu, sežereme je jen tak a prsty si otřeme o chleba.


Joj, to je ale žrádlo!!! A žádné obírání kostí, ty prostě z masa jen tak vyjedou. Škoda, že se z tohoto příspěvku nemůže linout vůně. Každý by si slintnul...

2 komentáře: