středa 15. prosince 2021

První pomalení

Protože mám při mém pracovním vytížení málo času, začala jsem pomalu vařit. Za tím účelem jsem si koupila na to určený hrneček, který většinu práce udělá za mne a já můžu dělat něco jiného, než hlídat sporák.

Na vyzkoušení jsem začala tím nejjednodušším - vývarem. Nejdřív hovězí, pak kuřecí.

Flákla jsem do hrnce maso, zeleninu, koření, vodu a nechala jsem ho pracovat deset hodin a vůbec jsem si ho nevšímala.

Výsledek nás s Drahým fakt překvapil. Nejenže se většinu pomalení bytem linula jemná, leč luxusní vůně vývaru, ale jeho čirost a hlavně chuť... to se mi na žádném z mých sporáků ještě nepodařilo - a to jsem měla elektrický, plynový a poslední dobu používám indukci. A tak špatný kuchtík snad zase nejsem. Drahý mi neustále připomíná, že bych měla vařit hůř, protože jsem mu za posledních 25 let docela obstojně zkazila postavu...

Nad čím jsme žasli nejvíc, byla zelenina. Když jsem dělala vývar pár hodin na klasickém sporáku, ze zeleniny se stala rozbředlá sračka. Teď po deseti hodinách vaření je mrkev tak akorát - dá se nakrájet a v puse chutná jako vařená mrkev a né rozčvachtaný blivajz.

No a nejenže je vývar opravdu luxusní, skvělá je i spotřeba elektrické energie. Hrnec žere tak málo, že byl prohlášen jako energeticky nejúspornější způsob vaření.

I kdybych v něm nevařila nic jiného, než polévky, nepovažuji jeho koupi za vyhozené peníze. Už se těším, až do něj vrazím nějakou flákotu. Určitě se tady pochlubím...

Žádné komentáře:

Okomentovat